Windows 10 představují z hlediska interakce s uživatelem významný pokrok. Je zde několik funkcí, které mohou usnadnit jejich používání i běžný život. Windows 10 vás dokáže upozornit, že máte vyrazit na cestu k letišti o několik minut dříve, kvůli hustému provozu.

V závislosti na poskytovaných informacích systém Windows vyžaduje, mimo aktivního internetového připojení, přístup do vašeho kalendáře, k vašim e-mailovým zprávám a dalším položkám. Některé služby sledují, co zadáváte na klávesnici, sdílejí přenášená data po síti s přáteli na Facebooku a mohou počítač také automaticky připojit do nezabezpečené wifi sítě. I když tyto funkce slouží primárně k snadnějšímu používání počítače, mohou také představovat určité bezpečnostní riziko.

Pokud chcete mít nad jednotlivými službami a funkcemi ve Windows 10 kontrolu, a nechcete se hrabat v jednotlivých systémových nastaveních, použijte malý prográmek O&O ShutUp10. Tahle aplikace v doslovném překladu zavře Windows 10 hubu. O&O ShutUp10 není nutné instalovat, stačí ho rozbalit do nějaké složky na pevném disku a spustit.

Jednoduché uživatelské rozhraní, reprezentované jedním oknem, nabídne správu všech dostupných voleb nastavení soukromí ve Windows 10. Nemusíte tak složitě hledat, co kde nastavit a přecházet z jednoho nastavení do druhého. Program je jen v angličtině. To však vůbec nevadí, práce s ním je velmi jednoduchá. Nastavení soukromí ve Windows 10 nebylo nikdy jednodušší.

Nastavení soukromí ve Windows 10 pomocí O&O ShutUp10

=
Stáhněte si program pro nastavení soukromí ve Windows 10 z tohoto odkazu. Jde o .zip archiv, ze kterého zkopírujte do zvoleného umístění pouze soubor OOSU10.exe. Zkopírovaný soubor spusťte.
=
Před spuštěním aplikace je nutné ještě potvrdit dialog Řízení uživatelských účtů a povolit provedení změn v počítači programem O&O ShutUp10.
Nastavení soukromí ve Windows 10 pomocí programu O&O ShutUp10
=
V hlavním a jediném okně programu nyní klikněte na tlačítko Actions v horním menu. Z rozbalené nabídky zvolte Apply all recommended settings (Aplikovat veškerá doporučená nastavení).
=

Nyní potvrďte dialog pro vytvoření bodu obnovy. Dojde k vytvoření systémového bodu obnovy s původním nastavením soukromí Windows 10. Budete mít možnost se tak vrátit v čase, pokud se náhodou něco nepovede.

V případě, že nemáte zapnutou funkci Ochrana systému ve Windows 10, bude se dialog pro vytváření bodu obnovy zobrazovat znovu pro každé jednotlivé nastavení. Aktivujte si tak ochranu systému ve vlastnostech systému Windows, případně vytvoření bodu obnovy přeskočte.

=
Nyní jste aplikovali doporučená nastavení soukromí ve Windows 10, které nemají dopad na běžné používání systému a systémové aplikace. Deaktivovaná nastavení se zvýrazní a označí zelenou odrážkou.
=
Jakmile nyní program zavřete, bude vás informovat o tom, že pro aplikování změn v nastavení soukromí je nutné Windows 10 restartovat. Posledním krokem je tedy restart počítače.

Program O&O ShutUp10 nabízí ještě další dvě předpřipravené volby pro deaktivaci nastavení Apply all recommended and limited recommended settings a Apply all settings. Nastavení patřící pod jednotlivé volby jsou označena piktogramy. Tyto možnosti však používejte obezřetně, jelikož mohou deaktivovat i funkce Windows 10, které třeba běžně využíváte – přístup aplikací ke kalendáři, mikrofonu, kameře, vypnout Microsoft OneDrive, Windows Update apod.

Pokud si nejste jistí, co jednotlivé položky znamenají, jednoduše klikněte na název vybrané položky. Dozvíte se tak, k čemu daná funkce slouží.

Share This